1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Zakelijke bijtelling auto van de zaak: Eigen bijdrage versus prive gebruik leaseauto

Een werknemer die een eigen bijdrage voor zijn auto van de zaak moet betalen, kan die bijdrage in aftrek brengen op de bijtelling privé gebruik auto. Maar dan moet wel vaststaan dat die eigen bijdrage uitsluitend betrekking heeft op het privé gebruik van de auto, én de werknemer moet eigen bijdrage aan zijn werkgever betalen. Werkgever en werknemer moeten daar vooraf met elkaar afspraken over hebben gemaakt.

Sommige werkgevers vragen voor het gebruik van de auto van de zaak door de werknemer een eigen bijdrage. Als deze bijdrage is benoemd als bijdrage wegens privégebruik dan kan de bijtelling worden verlaagd met het bedrag van de bijdrage.

Eigen bijdrage voor privé-gebruik
Iedere bijdrage die een werknemer aan de werkgever betaalt voor het privégebruik kan op de bijtelling in mindering worden gebracht. Dit geldt dus bijvoorbeeld ook voor een bijdrage die een werknemer betaalt omdat hij een duurdere leaseauto heeft dan dat hij volgens de regeling van zijn werkgever mag leasen. Belangrijk is wel dat tussen werkgever en werknemer is overeengekomen, en in de autoregeling van de werkgever is vastgelegd, dat een hogere bijdrage is verschuldigd voor het daadwerkelijke privégebruik. 

Brandstofkosten in het buitenland
Als een werknemer brandstofkosten in het buitenland (bijvoorbeeld tijdens vakantie) voor eigen rekening moet nemen is dit geen bijdrage voor privé-gebruik. De kosten zijn immers niet aan de werkgever betaald. Wel is mogelijk dat de werkgever de kosten voor de brandstof vergoed aan de werknemer en vervolgens inhoudt als bijdrage wegens privégebruik. De werkgever moet dat dan wel hebben vastgelegd in een (auto)regeling. De inhouding wegens privégebruik kan in mindering op de bijtelling worden gebracht waardoor de werknemer per saldo niet meer de volledige brandstofkosten voor zijn rekening krijgt.

Eigen bijdrage bij schade auto van de zaak
Bij schade mag alleen de extra bijdrage wegens privégebruik van de bijtelling worden afgetrokken als de schade niet het gevolg is van onzorgvuldig of onrechtmatig handelen van de werknemer.

Samenvattend
De werknemer die een eigen bijdrage moet betalen voor zijn auto van de zaak, kan die eigen bijdrage bij een goede aanpak volledig in mindering brengen op de bijtelling privé gebruik auto. Die goede aanpak vergt in ieder geval een (bij voorkeur schriftelijke) afspraak met de werkgever dat die eigen bijdrage uitsluitend betrekking heeft op het privé gebruik van de auto. Wil de werknemer in een duurdere auto rijden dan zijn baas hem wil toekennen, en betaalt de werknemer de meerkosten zelf door middel van een (hogere) eigen bijdrage, dan is een aanvullende afspraak nodig. De werkgever moet dan schriftelijk verklaren dat hij het niet nodig vindt dat de werknemer voor zakelijke doeleinden in zo’n dure auto rijdt én dat hij niet bereid is om die meerkosten te betalen. De rechter rekent dan de volledige eigen bijdrage van de werknemer aan het privé gebruik van de auto toe, en dat levert de werknemer een volledige aftrek op.
 

Wilt u fiscaal bijblijven en optimaal profiteren van de vele fiscale regelingen? 


Meld u dan aan als gebruiker van de portal Fiscaal Optimaal Ondernemen.


Deze portal Fiscaal Optimaal Ondernemen (FOO) is hét digitale naslagwerk (incl. Fiscale Tools) voor boekhouders, accountants, adviseurs en ondernemers.
 

Wilt u ook dagelijks gebruik maken van de inhoud van deze fiscale portal?
 
Rekentools, bijvoorbeeld voor BTW-correctie op zakenauto, Afschrijvingsberekeningen, Verliesverrekening, Desinvesteringsbijtellingen
 
Checklists, bijvoorbeeld voor Deelnemingsvrijstellingen, Vermogensplanning, Erf- en Schenkbelasting en Uitstel van Belasting betalen
 
Actuele info en naslagwerken, bijvoorbeeld op het gebied van Bedrijfsoverdracht, Pensioen, het inhuren van ZZP' ers en de wet DBA (modelcontracten)


Meld u dan vandaag nog aan als gebruiker!

Als gratis welkomstgeschenk ontvangt u geheel gratis de software Prognoses en Jaarcijfers (Ontwikkeld i.s.m. BDO Accountants, winkelaarde EURO 79,0 excl. BTW).

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
kilometeradministratie en fiscale bijtelling: zorg voor nauwkeurige kilometeradministratie
bijtelling en auto van de zaak: hoe verlaagt u uw bijtelling?
middelingsregeling voor sterk wisselend inkomen
regeling voor meewerkende kinderen eenvoudiger
zakelijke bijtelling auto van de zaak: eigen bijdrage versus prive gebruik leaseauto
meewerkaftrek: een nieuw leven voor de meewerkaftrek
urencriterium: administreer uren dat u voor uw onderneming werkt
middeling als middel om op uw inkomstenbelasting te besparen
belgisch of duits loon omrekenen naar nederlands loon
premie ongevallenverzekering en de werkkostenregeling

Orders en Opdrachten binnenhalenCommerciŽle Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...